מהו ״כלב נחייה״?
כלבי נחייה לאנשים עם עיוורון הינם כלבים שאומנו והוכשרו במיוחד על מנת להוביל אנשים עם עיוורון או לקות ראיה. הצמד – כלב הנחייה והאדם עובדים יחד, כאשר האדם קובע את היעד ואת המסלול, והכלב מוביל אותו בבטחה אל היעד המבוקש, תוך עקיפת מכשולים ושמירה על בטחונו. בין האדם וכלבו מתפתח קשר הדוק, המבוסס על אמון הדדי, רעות ואהבה.
כיצד כלב נחייה עוזר לאדם עם עיוורון או לקות ראייה?
כלבי נחייה אינם כלבי שעשועים ואינם חיות מחמד. הם אמצעי ניידות לאנשים עם עיוורון או לקות ראייה, המאפשרים להם להתנייד ממקום למקום בבטחה. לכן, בניגוד לאיסור על הכנסת בעלי חיים למקומות ציבוריים, החוק מאפשר לאדם המלווה בכלב נחייה להיכנס עם כלבו לכל מקום ציבורי וכלי תחבורה ללא תשלום וללא מחסום פה. כלבי נחייה הם כלבים מאומנים, מחונכים, וממושמעים הצמודים לבעליהם כל העת.
ניתן להבחין בכלב נחייה לאנשים עם עיוורון באמצעות הרתמה שעל גבו, המחוברת לידית. בעל הכלב מחזיק בידית כשהכלב מוביל אותו.
5 עובדות שלא ידעתם על כלבי נחייה
היסטוריה ארוכת שנים
אחד האזכורים הראשונים בהיסטוריה לשימוש בכלב המסייע לכבדי ראייה: "הראית שהזקן כשחלשה ראיתו הלא יבקש לו המראות הזכוכיות [משקפיים], ובאין עיניים יקשור כלב בידו ומקלו יגיד לו". מופיע בספרו של רבי יצחק עראמה "עקדת יצחק" (שער תשעים) מהחצי השני של המאה ה-15.
תמיכה רגשית
מעבר לתפקידם הפיזי, כלבי נחייה מספקים גם תמיכה רגשית חשובה לאנשים עם לקות ראייה. הם מהווים עבורם חברים קרובים, מקשיבים סבלניים ומקור לנחמה.
התאמה מדויקת
לא כל כלב מתאים להיות כלב נחייה. תהליך השיבוץ בין כלב לבעלים הוא מורכב וקפדני, ומתבסס על התאמה של אישיות, צרכים ואורח חיים.
מגוון גזעים
בניגוד למה שרבים חושבים, כלבי נחייה אינם מגיעים מגזע אחד. למעשה, מגוון רחב של גזעים יכול להתאים לתפקיד, ביניהם: לברדור רטריבר, גולדן רטריבר, רועה גרמני, פודל, לברדור ודודל.
שימוש בחוש הריח
כלבי נחייה מאומנים להשתמש בחוש הריח המופלא שלהם כדי לסייע לבעליהם במגוון משימות, כמו: איתור מדרגות, מעליות ומעברי חצייה, מציאת חפצים אבודים, זיהוי אנשים מוכרים, איתור מקורות סכנה ועוד.
סרטון אודות כלבי נחייה
כלב נחייה ובעליו הם צמד העובד יחד!
ניתן להשוות את הצמד, כלב נחייה ואדם, לצוות מטוס. כאשר האדם עם העיוורון הוא הטייס שקובע את המסלול, בעוד הכלב הוא הנווט שדואג להביאם אל היעד בבטחה. לכן, האדם עם עיוורון זקוק לכלבו לצידו בכל מקום כדי לנוע בבטחה.